از جمله دردسرهای رایج کاربران سیستم های کامپیوتری، خاموش شدن کامپیوتر به صورت ناگهانی است. در این حالت، معمولا به صورت ناگهانی در حالی که کاربر مشغول کار با کامپیوتر است، سیستم خاموش شده و روشن نمی شود. بروز مشکل خاموشی کامپیوتر را می توان به دلایل مختلفی مربوط دانست. در بیشتر موارد این دلایل به سادگی قابل برطرف شدن هستند و می توان با استفاده از راه حل هایی ساده اما کاربردی، این مشکل را حل کرد.
برای این که بتوان مشکل خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر را برطرف کرد، باید ابتدا دلیل بروز آن را شناخت. بعد از تشخیص این که دقیقا چه عاملی دلیل خاموش شدن سیستم است، می توان از روش هایی ساده اما تخصصی برای رفع مشکل به وجود آمده کمک گرفت. در ادامه با ما همراه باشید تا با بررسی دلایل خاموش شدن کامپیوتر، روش های موجود برای رفع مشکل را نیز بررسی کنیم.
دلایل خاموش شدن کامپیوتر
دلایل مختلفی را می توان برای بروز مشکل خاموشی کامپیوتر در نظر گرفت که هم به مشکلات نرم افزاری سیستم مربوط می شوند و هم می توان ایرادات سخت افزاری و نقص های فنی را دلیل بروز آنها در نظر گرفت. از این رو مهم ترین دلایلی که به دنبال بروز آنها کامپیوتر به صورت ناگهانی خاموش می شود، شامل موارد زیر هستند:
- بروز مشکلاتی در بوت شدن سیستم عامل
- داغ شدن بیش از حد CPU
- بروز مشکلاتی در پاور کامپیوتر
- ایجاد اتصالات کوتاه در مدار کامپیوتر
- از کار افتادن فن پردازنده
- بروز مشکلاتی در سیستم عامل ویندوز
- ویروسی شدن کامپیوتر و عملکرد بدافزارها
- خاموش شدن کامپیوتر به دلیل بروز مشکلاتی در کلید ریست
- بروز مشکلات سخت افزاری در کامپیوتر مانند خرابی مادربرد
بروز مشکلاتی در بوت شدن سیستم عامل
یکی از مهم ترین دلایل خاموش شدن کامپیوتر، بوت نشدن سیستم است. در واقع زمانی که شما سیستم را روشن می کنید، به دلیل مشکلاتی که در مراحل بوت به وجود آمده، کامپیوتر به درستی لود نشده و راه اندازی نمی شود. در نتیجه سیستم بعد از نمایش صفحه لوگوی ویندوز متوقف شده و خاموش می شود. اگر دلیل خاموشی کامپیوتر این مورد باشد، می توان از تکنیک های نرم افزاری برای رفع مشکل استفاده کرد.
برای مثال می توان با کمک گرفتن از ابزار Startup repair ویندوز مشکل به وجود آمده را برطرف کرد. کمک گرفتن از سیستم ریستور به منظور بازگرداندن ویندوز به نسخه قبلی هم می تواند در مواردی مفید باشد. اگر با این ترفندها مشکل برطرف نشود، شاید به آپدیت سیستم عامل یا نصب مجدد آن احتیاج باشد. علاوه بر این ها می توان با مراجعه به یک مرکز تعمیرات تخصصی کامپیوتر از تعمیرات تخصصی نرم افزاری برای رفع مشکل به وجود آمده در سیستم بهره برد.
داغ شدن بیش از حد CPU
وقتی مدت زمان زیادی از روشن بودن سیستم می گذرد و ناگهان کامپیوتر خاموش می شود، این احتمال وجود دارد که پردازنده بیش از حد داغ شده باشد. این مورد را می توان از رایج ترین و اصلی ترین دلایل خاموش شدن کامپیوتر در نظر گرفت. دلیل این خاموشی نیز به طراحی سیستم های کامپیوتری مربوط می شود. این سیستم ها به گونه ای طراحی شده اند تا بعد از گذشت مدتی از کارکردشان در صورت داغ شدن بیش از حد پردازنده به صورت خودکار خاموش شوند تا مانع از آسیب رسیدن به پردازنده و سایر قطعات حساس مرتبط شوند.
دلایلی مانند ضعیف شدن خمیر سیلیکونی، استفاده بیش از حد از پردازنده به دنبال اجرای برنامه های سنگین یا قرار داشتن سیستم در معرض گرمای زیاد، موجب داغ شدن بیش از حد CPU می شوند. خنک کردن سیستم، تعمیر و تعویض خمیر سیلیکونی، حذف و بستن برنامه های سنگین، سرویس هیت سینک و محکم کردن آن و … در این شرایط مشکل خاموشی ناگهانی کامپیوتر را برطرف می کنند. سرویس و تمیزکاری اتصالات سی پی یو مانند فن و هیت سینک نیز می تواند به رفع مشکل کمک کند.
خرابی پاور کامپیوتر
خرابی پاور یا منبع تغذیه، دلیل مهم دیگری است که می تواند موجب خاموش شدن کامپیوتر به صورت ناگهانی شود. این قطعه باید برق مورد نیاز سایر قطعات کامپیوتر را تامین کند. در نتیجه زمانی که پاور آسیب می بیند و قادر به تامین برق مورد نیاز سیستم نیست، قاعدتا کامپیوتر به صورت ناگهانی خاموش می شود. از طرفی اگر هرگونه نوسانات برقی در سیستم اتفاق بیفتد و پاور در برق رسانی به مادربرد به مشکل بربخورد نیز سیستم به صورت خودکار خاموش می شود.
برای رفع مشکل در این شرایط، باید ابتدا پاور را چک کرد و از سلامت آن مطمئن شد. از آنجایی که این احتمال وجود دارد که خاموشی کامپیوتر به دنبال خرابی پاور باشد، باید با تعمیر و تعویض پاور، مشکل به وجود آمده را برطرف کرد. در نظر داشته باشید که برای جلوگیری از آسیب های بیشتر به سیستم، خصوصا به مادربرد باید سریعا پاور معیوب را تعویض کرد.
ایجاد اتصالات کوتاه در مدار کامپیوتر
این احتمال وجود دارد که خاموش شدن کامپیوتر به دنبال بروز یک سری اتصالات کوتاه در مدار رخ داده باشد. سیستم های کامپیوتری به نحوی طراحی شده اند تا در صورت بروز هرگونه اتصال کوتاهی در مدار برای محافظت از سیستم خاموش شوند. این مشکل، خصوصا ممکن است بعد از تعویض برخی از قطعات در کامپیوتر به وجود بیاید. برای مثال افزودن کارت صدا، کارت گرافیک یا … می تواند موجب بروز اتصال کوتاه در مدار شود. در این شرایط سیستم به عیب یابی تخصصی نیاز دارد تا بتوان ریشه بروز مشکل را تشخیص داد و آن را به صورت تخصصی برطرف کرد.
از کار افتادن فن پردازنده
از دیگر دلایل مهم خاموش شدن کامپیوتر می توان به خرابی و از کار افتادن فن پردازنده اشاره کرد. در صورتی که فن پردازنده از کار بیفتد، از آنجایی که سیستم خنک سازی پردازنده غیر فعال شده است، سیستم برای محافظت از قطعات اصلی خاموش می شود. در این شرایط برای رفع مشکل خاموشی کامپیوتر باید فن پردازنده را تعمیر یا تعویض کرد.
بروز مشکلاتی در ویندوز
مشکلات ویندوز از جمله شناسایی نشدن آن در کامپیوتر، دلیل مهم دیگر خاموش شدن کامپیوتر هستند. در این شرایط سیستم قادر به بالا آمدن نیست و روی یک صفحه سیاه گیر می کند. دو حالت را می توان در این شرایط در نظر گرفت. ممکن است مشکل سخت افزاری باشد و به دنبال خرابی و عدم شناسایی هارد، کامپیوتر راه اندازی نشود یا این که به دنبال مشکلات و باگ های ویندوز، کامپیوتر روشن نشود. نصب یک سری برنامه ها یا اعمال یک سری تنظیمات در ویندوز می تواند مشکلاتی را در عملکرد سیستم به وجود بیاورد که یکی از آنها خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر است.
در نتیجه باید برای رفع مشکل ابتدا دلیل را تشخیص داد تا با انجام تعمیرات تخصصی مورد نیاز بتوان مشکل خاموشی کامپیوتر را برطرف کرد. راهکارهایی مانند ریست کامپیوتر، ریست فکتوری کردن، راه اندازی در حالت CMOS و به روزرسانی و نصب مجدد سیستم عامل، می تواند به رفع مشکلات نرم افزاری کمک کند. تعمیر هارد نیز گزینه ای برای رفع مشکل خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر محسوب می شود.
ویروسی شدن کامپیوتر و عملکرد بدافزارها
از دلایل رایج دیگری که می تواند موجب خاموش شدن کامپیوتر به صورت ناگهانی شود، ویروسی شدن سیستم یا حمله بدافزارهاست. عملکرد ویروس ها یا برنامه های مخرب در سیستم، مانع راه اندازی درست ویندوز شده و از طرفی نیز موجب بالا رفتن دمای پردازنده می شوند؛ در نتیجه سیستم به صورت ناگهانی خاموش می شود. استفاده از یک آنتی ویروس قدرتمند برای ویروس یابی و حذف بدافزارها از سیستم به رفع مشکل به وجود آمده کمک می کند.
خاموش شدن کامپیوتر به دلیل بروز مشکلاتی در کلید ریست
اگر کلید ریست کامپیوتر خراب باشد نیز احتمال زیاد با مشکل خاموش شدن ناگهانی سیستم مواجه می شویم. خرابی کلید ریست موجب می شود سیستم به صورت خودکار خاموش شده و ریستارت شود. سوکت های ریستارت سیستم روی مادربرد قرار دارند که در صورت شل شدن یا خرابی آنها به هر دلیلی، سیستم دائما ریستارت می شود. برای رفع مشکل خاموش شدن کامپیوتر در صورت خرابی کلید ریست، باید این سوکت ها و اتصالات را چک کرده و با کنترل کردن آنها، مشکل سیستم را برطرف نمود.
بروز مشکلات سخت افزاری در کامپیوتر مانند خرابی مادربرد
خرابی های سخت افزاری که ممکن است در قطعات مختلف سیستم به وجود بیایند نیز از دلایل مهم خاموش شدن کامپیوتر محسوب می شوند. در بسیاری از مواقع این مشکل بعد از نصب یک قطعه سخت افزاری جدید یا تعویض قطعات بروز پیدا می کند.
خرابی مادربرد یکی از مهم ترین دلایل سخت افزاری است که می تواند موجب خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر شود. گاهی قطعات نصب شده روی مادربرد، مانند پردازنده، خازن ها یا سایر اتصالات دچار مشکل می شوند و گاهی نیز مادربرد به صورت کامل عملکرد خود را از دست می دهد و می سوزد. در این شرایط تعمیر یا تعویض مادربرد و قطعات روی آن می تواند به رفع مشکل خاموشی کامپیوتر کمک کند.
- چطور مشکل قطع شدن تصویر تلویزیون را برطرف کنیم؟
- چطور مشکل صدا دادن ماشین ظرفشویی را برطرف کنیم؟
- چطور می توان مشکل خط افقی در تلویزیون سامسونگ را برطرف کرد؟
- چطور مشکل شماره ننداختن تلفن پاناسونیک را رفع کنیم؟
- چگونه مشکلات پروژکتور را برطرف کنیم؟
- چطوری نویزهای تلفن سانترال رو برطرف کنیم؟
- تکرار پرینت را چگونه برطرف کنیم؟
- چطور آپدیت اتوماتیک ویندوز 10 را غیر فعال کنیم؟