شعبه مرکزی

تهران - ستارخان

ارسال ایمیل

info@hardwarecenter.ir

اشتراک گذاری

فرق مانیتور و تلویزیون

در گذشته مانیتور و تلویزیون تفاوت زیادی داشتند و قابلیت اتصال به همدیگر را نداشتند. اما امروزه امکان متصل کردن این دو دستگاه به وسیله پورت HDMI وجود دارد. به علاوه، در نسل های جدید، فرق مانیتور و تلویزیون بسیار کمتر شده است. با این حال، هنوز تفاوت های زیادی بین این دو تکنولوژی وجود دارد.اگر شما هم می خواهید یک صفحه نمایشگر جدید بخرید و نمی دانید که مانیتور بخرید یا تلویزیون، بهتر است ابتدا با ویژگی های هر یک از آن ها آشنا شوید تا بتوانید تصمیم بهتری بگیرید. در این مطلب می خواهیم ویژگی های مانیتورها و تلویزیون های جدید را برای گیم و استفاده های روزمره بیان کنیم. دانستن این ویژگی ها و تفاوت های آن ها می تواند شما را در انتخابی بهتر کمک کند. برای تعمیر تلویزیون خود با ما تماس بگیرید.

فرق مانیتور و تلویزیون

فهرست مطالب

فرق مانیتور و تلویزیون در  زمان پاسخگویی

منظور از زمان پاسخگویی یا latency یا Response time، مدت زمانی است که محتوا از کامپیوتر یا کنسول بازی و غیره گرفته دارد و روی صفحه، نمایش داده می شود. مثلا وقتی می گوییم زمان پاسخگویی 2 میلی ثانیه است، یعنی 2 میلی ثانیه طول می کشد تا محتوا از منبع به صفحه نمایش برسد.

مانیتورها به دلیل این که برای هدف های خاصی مانند کارهای گرافیکی طراحی شده اند، زمان پاسخ گویی کمتری در مقایسه با تلویزیون ها دارند. در واقع، مانیتورهایی در بازار وجود دارند که زمان پاسخ گویی آن ها 1 میلی ثانیه است.

با این حال، باید بگوییم که یک فرق مانیتور و تلویزیون این است که تلویزیون های مدرن، زمان پاسخ گویی بالایی دارند. این زمان پاسخ گویی بالا مخصوصا در بازی های آنلاین بسیار اهمیت پیدا می کند.  در واقع زمان پاسخ گویی بالا موجب می شود که در سرعت بالا اثری واضح در پشت سر اشیایی که متحرک هستند، ایجاد شود.

مجموع اگر می خواهید از تلویزیون برای گیم استفاده کنید، مطمئن شوید که تلویزیون زمان پاسخ گویی کمی داشته باشد. در ضمن در میان پنل های IPS و VA بهتر است از پنل های IPS که پاسخ سریع تری دارند، استفاده کنید.

این مقاله را از قلم نیندازید : دلیل روشن نشدن تلویزیون چیست؟

نرخ نو سازی در تلویزیون و مانیتور

نرخ نو سازی یا Refresh Rate از جمله موارد مهمی هستند که در ایجاد فرق مانیتور و تلویزیون اهمیت زیادی دارند.

یعنی نرخ نو سازی، تعداد دفعاتی است که تصویر در هر ثانیه روی صفحه نمایش به روز رسانی می شود. برای مثال وقتی می گوییم نرخ نوسازی یک صفحه نمایشگر 60 هرتز است، به این معنی است که نو سازی تصویر در هر دقیقه 60 مرتبه انجام می شود.

باید بگوییم تلویزیون های خانگی اولیه دارای نرخ نو سازی 50 هرتز بودند و بعد مدل های تلویزیون تا نرخ 60  و سپس 120 هرتز به بازار آمدند. با این حال نرخ نو سازی در مانیتورها حتی تا 240 هرتز نیز وجود دارد.

این تفاوت نرخ نو سازی در تلویزیون تنها برای گیمینگ به مشکل جدی برخورد می کند، اما در مورد مانیتورها، نرخ نوسازی اهمیت ویژه ای دارد و این اهمیت فقط در مورد بازی نیست، زیرا به صورت عمده مانیتورها برای کارهایی مانند  طراحی گرافیکی طراحی شده اند.

به طور کلی تمرکز مانیتورها بیشتر روی وضوح و نرخ رفرش یا نوسازی است، اما در تلویزیون ها، اندازه صفحه و ویژگی های چند رسانه ای اولویت دارد که این یک فرق مانیتور و تلویزیون است که هنگام انتخاب باید به آن دقت کنیم. البته در اینجا باید توضیح دهیم که در تلویزیون های OLED استثنا وجود دارد و نرخ نو سازی آن ها بالاست.

بالاتر بودن نرخ نو سازی در مانیتورها به این معنی است که مانیتور می تواند تصویرها را با سرعت بیشتری نمایش دهد و در نتیجه، حرکت ها نرم تر و شفاف تر مشاهده می شوند.  بنابراین، مانیتورها برای گیمینگ و ویرایش ویدئو ایده آل هستند و یک موضوع مهم در فرق مانیتور و تلویزیون محسوب می شود.

رزولوشن؛ فرق مانیتور و تلویزیون

برای اطلاع از فرق مانیتور و تلویزیون بهتر است، رزولوشن را هم در نظر بگیرید. در تلویزیون ها، رزولوشن های full HD و 4k UHD وجود دارد. در حالیکه در مانیتورها حتی رزولوشن 1440*2560 پیکسل هم وجود دارد.

حال باید بدانیم که نسبت رزولوشن صفحه نمایش به اندازه صفحه، تراکم پیکسل نام دارد. در واقع، می توان گفت تراکم پیکسل، تعداد پیکسل در هر اینچ را مشخص می کند. اگر رزولوشن تلویزیون 32 اینچ، 1920*1080 باشد، خوب است، اما چنین رزولوشنی مانیتورهای این اندازه خوب نیست. کم بودن تراکم پیکسل در مانیتور موجب تار شدن متن ها و عدم وضوح می شود. از طرف دیگر چون معمولا فاصله ما از تلویزیون زیاد است، احتیاجی به تراکم پیکسلی بالا در آن نداریم و از فاصله دور تصویر کاملا واضح خواهد بود

فرق مانیتور و تلویزیون در اندازه صفحه

از آنجا که مانیتورها به عنوان قسمتی از یک رایانه طراحی شده است، در مقایسه با تلویزیون کوچک تر است.

به علاوه، مانیتورها برای فاصله نزدیک ساخته شده و برای روی میز بهینه سازی شده است و کوچک تر بودن آن، تمرکز بیشتر به ویژه در کارهای ویرایش ویدئو، برنامه نویسی و طراحی گرافیک ایجاد می کند.

طرف دیگر، اندازه صفحه تلویزیون بزرگ تر است، زیرا معمولا از فاصله زیادتر دیده می شود. همچنین، تلویزیون بیشتر برای تفریح مانند تماشای فیلم یا بازی ساخته شده است و نیاز است که محیطی بزرگ تر را پوشش دهد و میدان دید وسیع تری را ایجاد می کند.

محدوده پویایی بالا یا HDR؛ فرق مانیتور و تلویزیون

تکنولوژی HDR مخفف High Dynamic Range است. تکنولوژی HDR باعث می شود که تصویرها دارای رنگ های بهتر و جذاب تری باشند. باید بگوییم که HDR در تلویزیون ها شایع تر از مانیتورها است. البته تلویزیون های HDR گران قیمت هستند و HDR عالی را در بین تلویزیون های گران قیمت می یابید.

همان طور که گفتیم، یک فرق مانیتور و تلویزیون این است که تلویزیون ها به مقدار زیادی از HDR یا محدوده پویایی بالا پشتیبانی می کنند. اما مانیتورهایی با HDR واقعی در بازار کمتر است و البته مانیتورهای جدیدی که از HDR پشتیبانی می کنند، وارد بازار شده اند. به هر حال، اگر می خواهید تلویزیون پیشرفته با تصویر روشن و شاداب بخرید، حواستان باشد که حتما از HDR پشتیبانی کند.

فرق مانیتور و تلویزیون؛ بلندگو

در مانیتورها مدل هایی یافته می شوند که بلندگوهای استریو در آن ها وجود دارد، اما بلندگوهای آن ها بسیار ضعیف هستند و کیفیت صدای خروجی خوب نیست. در تلویزیون ها، تکنولوژی روز برای بلندگو ها به کار گرفته شده است. همچنین از آنجا که تلویزیون ها درگاه های خروجی مختلف دارند، می توانند به بلندگوهای بیشتری متصل شوند.

فرق مانیتور و تلویزیون؛ نمونه برداری رنگی

ابتدا اجازه دهید، توضیح دهیم که نمونه برداری رنگی چیست. این را می دانید که تصویرهای دیجیتالی از پیکسل ها تشکیل شده اند. از طرف دیگر، هر پیکسل از دو مولفه تشکیل شده است: مولفه روشنایی یا Luma و مولفه رنگ یا Chroma.

همچنین، باید بدانیم که اطلاعات از منبع یا محتوا به منبع خروجی یا پخش محتوا به صورت سیگنال ارسال می گردد.

حال هر سیگنال، دارای دامنه های پیکسلی 8 تایی است. این دامنه های 8 تایی شامل 4 ستون و 2 ردیف می باشند. این نوع چینش را نرخ تصویر می نامند و از سه عدد تشکیل شده است که برای مثال به صورت 4:2:2 نشان داده می شود. عدد 4 به معنی تعداد پیکسل ها در راستای افقی است. عدد وسط نشان دهنده نمونه های رنگ در ردیف اول است. عدد سوم نیز نشان دهنده نمونه های رنگ در ردیف دوم است.

4:4:4 به معنی این است در راستای افقی 4 رنگ وجود دارد و هر چهار رنگ می توانند متمایز باشند و پردازش باید  برای هر پیکسل به طور جداگانه انجام شود و بنابراین دستگاه باید پردازش و روشنایی هر پیکسل را به صورت جداگانه انجام دهد که این بهینه نیست.

در ابتدا کارشناسان برای بهینه کردن میزان پردازش اطلاعات، الگوی نمونه برداری رنگی 4:2:2 را انتخاب کرده اند تا رنگ هر پیکسل با رنگ پیکسل کناری در اشتراک قرار گیرد و به این طریق نیاز به پردازش رنگ پیکسل ها به نصف می رسد. به عبارت دیگر، داده های رنگ 50 درصد کم تر می شود و بنابراین پردازش راحت تر می گردد.

بعدا کارشناسان، برای کاهش بیشتر میزان نیاز پردازش رنگ تصاویر، الگوی رنگ 4:2:0  را پیشنهاد کردند.

این نسبت به این معنی است که رنگ های ردیف دوم دقیقا مانند رنگ های ردیف اول است. این نسبت باعث می شود که میزان پردازش تا 75 درصد کاهش یابد.

با این توضیح ها باید متوجه شده باشید که چرا محتوای پردازش شده 4:4:4 در رایانه، در تلویزیون های دارای نمونه برداری رنگی 4:2:0  و 4:2:2   بی کیفیت می شود. در واقع باید حواستان باشد که اگر می خواهید تلویزیون مناسب به جای استفاده از نمایشگر استفاده کنید، باید مدلی سازگار با نسبت 4:4:4 بخرید. این نسبت در مشخصه های تلویزیون ها نوشته شده است.

یادتان باشد تلویزیون ها به طور پیش فرض دارای نمونه برداری رنگی 4:4:4 هستند. به هر حال اگر می خواهید از تلویزیون به جای مانیتور استفاده کنید این فرق مانیتور و تلویزیون را به یاد داشته باشید و برای تجربه بهتر به ویژه در بازی ها، از قسمت تنظیمات تلویزیون، حالت نمونه برداری 4:4:4 را انتخاب کرده و فعال نمایید.

فرق مانیتور و تلویزیون در ابعاد

از آنجا که تلویزیون معمولا از فاصله دور دیده می شود، ابعاد بزرگ تری هم دارد. تلویزیون ها معمولا دارای سایز بیشتر از 40 اینچ هستند اما اندازه مانیتورها معمولا بین 24 تا 27 اینچ است که برای استفاده در فاصله نزدیک مناسب است و وسعت دید کمتری لازم دارد.

بیان این نکته لازم است که اگر فاصله کافی از تلویزیون نداشه باشید، رزولوشن آن شما را آزار خواهد داد.

فرق مانیتور و تلویزیون در روش اتصال

روش اتصال و نحوه انتقال صدا و تصویر، یک فرق مانیتور و تلویزیون محسوب می شود. بیشتر تلویزیون های چند سال اخیر دارای چند خروجی HDMI هستند، اما مانیتورها تنها یک خروجی HDMI دارند. البته لازم است بگوییم که مانیتورها خروجی های دیگر هم دارند که برای پشتیبانی از رزولوشن و نرخ رفرش بالاتر طراحی شده است. کنسول های بازی برای انتقال صدا از کابل HDMI استفاده می کنند، اما این ویژگی برای تلویزیون ها کاربرد دارند، زیرا اکثر مانیتورها بلندگو ندارند یا اگر دارند، کیفیت صدا چندان خوب نیست.

فرق مانیتور و تلویزیون در اتصالات ورودی/ خروجی

مانیتورها و تلویزیون ها دارای ورودی ها و خروجی هستند که در زیر این ورودی و خروجی ها را برای مانیتور و تلویزیون نام می بریم.

خروجی/ ورودی در مانیتورها

  • درگاه های USB
  • ورودی جک هدفون 5 میلی متری برای پخش صدا از مانیتور
  • خروجی جک هدفون 5 میلی متری برای استفاده از هدفون
  • Display port
  • HDMI
  • DVI

خروجی/ ورودی تلویزیون

  • درگاه کابل کواکسیال
  • ورودی کامپوننت
  • ورودی کامپوزیت
  • درگاه های USB
  • SCART
  • TOSLINK
  • خروجی جک هدفون 5 میلی متری برای استفاده از هدفون یا بلندگو
  • درگاه اینترنت برای اتصال تلویزیون به اینترنت

همان طور که می بینید ورودی ها و خروجی ها یکی از موارد فرق مانیتور و تلویزیون است. البته ممکن است تلویزیون یا مانیتور برخی از این درگاه ها را نداشته باشد، ولی به صورت استاندارد این درگاه ها که نام بردیم در آن ها وجود دارند.

فرق مانیتور و تلویزیون در  انعطاف پذیری رابط کاربری

در همه مدت زمانی که دارید تلویزیون می بینید، برنامه ای ضبط شده را تماشا می کنید. در حالیکه در هنگام استفاده از مانیتور، دائم در حال تعامل با آن هستید که البته مانیتورها برای همین کار نیز طراحی شده اند. از طرف دیگر تلویزیون به گونه ای طراحی شده است که تجربه خوب بصری در هنگام تماشای فیلم داشته باشید. این کارکردهای متفاوت موجب می شود که شما در زمان اتصال تلویزیون به کامپیوتر دچار برخی مشکل ها مانند تاخیر ورودی شوید.

در زمان استفاده از مانیتور و تلویزیون، سیگنال های تصویر ها از منبع با سرعت به صفحه منتقل می شوند و پس از پردازش به نمایش در می آید. نکته مهم این است که این زمان پردازش، موجب تاخیر بسیار کوتاهی می شود. اگر سرعت پروسه کم شود، تصاویر با تاخیر به نمایش در می آیند و به اصطلاح زمان پاسخ افزایش می یابد.

حال اگر سیستم خود را به یک تلویزیون با زمان پاسخ بالا متصل کنید، برای بازی، کیفیت اجرا بسیار پایین می آید و پردازش خیلی کند انجام می گیرد. حتی برای فعالیت هایی غیر از بازی هم ممکن است متوجه این تاخیر بشوید. برای مثال ممکن است در زمان حرکت موس خود تاخیر ببینید.

تفاوت تلویزیون و مانیتور در همگام سازی تطبیقی

به عنوان یک فرق مانیتور و تلویزیون، همگام سازی تطبیقی را هم باید نام برد. بعضی از مانیتورها دارای تکنولوژی نرخ نو سازی تطبیق پذیر هستند. برای استفاده از این تکنولوژی، کارت گرافیکی باید برای این تکنولوژی سازگار باشد و بتواند نرخ نو سازی متغیری را فراهم کند و مشکل های مرتبط با پارگی تصویر یا مکث آن را از بین ببرد.

باید گفت برخی از تلویزیون ها هم دارای همگام سازی تطبیقی هستند که باید به آن توجه کنید به ویزه اگر قصد بازی کردن را دارید.

OLED

پنل های OLED مجهز به قابلیت خود تابش هستند که بر خلاف VA, ISP و TN است. قابلیت خود تابش، امکان واکنش فوری را فراهم می کند و همچنین نسبت کنتراست بی نهایت را نیز ایجاد می کند.

امروزه مانیتورهای OLED برای استفاده روزمره و گیمینگ وجود ندارد و در کل تعداد مانیتورهای OLED کم است.

از طرف دیگر، تلویزیون های OLED زیادی در بازار وجود دارد و پیشنهاد می کنیم اگر به فکر استفاده از صفحه نمایش برای گیمینگ هستید، حتما به این مورد توجه کنید.

تفاوت زاویه دید، یک فرق مانیتور و تلویزیون

ابتدا باید بگوییم که زاویه دید به معنی حداکثر فاصله ای است که با چرخش نسبت به تلویزیون و مانیتور، تصاویر را با کیفیت مناسب می بینیم. در مدل های مختلف تلویزیون، زاویه دید، متفاوت است. هر چه زاویه دید در تلویزیون بیشتر باشد، بهتر است.

در مورد مانیتور این مساله چندان قابل توجه نیست، چون معمولا کاربر در مقابل آن است.

به هر حال اگر می خواهید از مانیتور برای فاصله های دور یا کاربردهای مختلف استفاده کنید، بهتر است به این نکته توجه کنید.

اینو بخون حتما به کارت میاد : تعمیر پنل مانیتور ال جی

فرق مانیتور و تلویزیون در قیمت

تفاوت مانیتور و تلویزیون از نظر قیمت نیز بسیار اهمیت دارد. در ابتدا باید بگوییم هر چه صفحه نمایش بزرگ تر باشد، قیمت بیشتر است. به طور کلی هم باید گفت که قیمت تلویزیون از مانیتور بیشتر است هر چند استثنا هم وجود دارد. برای مثال قیمت یک مانیتور حرفه ای از یک تلویزیون ساده بیشتر است.

خرید مانیتور مناسب تر است یا تلویزیون؟

پاسخ دادن به این سوال، تنها به این نکته بستگی دارد که شما می خواهید چه کاری با مانیتور انجام دهید. اگر می خواهید بازی های آنلاین پر سرعت انجام دهید یا بیشتر می خواهید فیلم و سریال ببینید. شما با توجه به کاری که می خواهید انجام دهید، باید مشخص کنید که آیا باید به کدام یک از اندازه، رزولوشن، پورت ها، نرخ تازه سازی و غیره توجه کنید. به عبارت دیگر باید توجه داشه باشید که صفحه نمایشگر شما باید از کدام تجهیزات حمایت نماید و سپس اقدام به خرید گزینه مناسب خود نمایید.

امتیاز شما به این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *