آیا تا کنون اصطلاح eSIM را شنیده اید و می دانید که به چه چیزی اشاره دارد؟ این عبارتی است که در دنیای تکنولوژی روی قطعه ای الکترونیکی به نام سیم کارت الکترونیکی گذاشته اند. این عبارت خلاصه شده عبارت Embedded SIM است و معنای آن سیم کارتی ست که جاسازی شده است. دلیل آن هم این است که اساسا این سیم کارت های الکترونیکی روی مادربرد سوار می شوند و در مادربرد گوشی های هوشمند تعبیه می شوند. اما آیا تمام مادربردها به این قطعه الکترونیکی مجهزند؟ چطور می توان یک سیم کارت الکترونیکی داشت؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد eSIM، نحوه نصب و راه اندازی آن، شرایط استفاده از این قطعه الکترونیکی در ایران، مزیت ها و ایرادهایی که دارد و مواردی از این دست بیشتر یاد بگیریم.
آیا eSIM با سیم کارت معمولی تفاوت دارد؟
اول از همه باید بدانیم که یک سیم کارت الکترونیکی چه تفاوتی با سیم کارت های معمولی دارد. آیا هر دوی آنها تکنولوژی ساخت مشابهی دارند؟ سیم کارت های الکترونیکی شبیه یا بهتر است بگوییم یک چیپ الکترونیکی هستند که روی مادربرد جاساز می شوند. بنابراین اولین تفاوتی که این سیم کارت ها با سیم کارت های معمولی دارند محل و نحوه نصب آنهاست. اما جالب تر این است که شما برای داشتن و فعال سازی یک سیم کارت معمولی باید با مراجعه به مراکز و نمایندگی های فروش سیم کارت یک قطعه فیزیکی را خریداری کرده و بعد از فعال سازی توسط مخابرات و قرار دادن سیم کارت درون گوشی از آن استفاده کنید.
اما برای استفاده از یک سیم کارت eSIM شما نیازی به خرید یک قطعه فیزیکی ندارید. برای فعال شدن این سیم کارت ها و خریدشان باید یک کد فعال سازی داشته باشید که این کد به صورت یک کد QR است. این کد توسط مخابرات برای شما بعد از خرید ارسال می شود و شما بعد از این که این کد را اسکن کردید می توانید سیم کارت الکترونیکی تان را بدون نیاز به هر گونه قطعه فیزیکی فعال کنید. به این ترتیب سیم کارت الکترونیکی شما فعال می شود. اگر هر زمان تصمیم به تعویض شماره نیز داشته باشید می توانید تنها با مراجعه به اپراتور ارائه دهنده درخواست تعویض شماره را بدهید.
اگر درمورد رجیستر کردن گوشی خود سؤال دارید، باید بگوییم که به این منظور تنها شماره سیمکارت لازم است، بنابراین تفاوتی بین استفاده از سیم کارت الکترونیک یا معمولی نیست.
آیا امکان راه اندازی سیم کارت الکترونیکی در ایران وجود دارد؟
تا این لحظه که این مقاله در حال نوشته شدن است هیچ خبری صد در صدی در خصوص راه اندازی سیم کارت های الکترونیک در ایران وجود ندارد. با این وجود هم اپراتور ایرانسل و هم شاتل قصد دارند تا سیم کارت های ای سیم را در ایران راه اندازی کنند. حتی شرکت ایرانسل یک سری تست را نیز در این زمینه اجرا کرده اما هنوز هیچ اقدام رسمی و صد در صدی برای ورود این سیم کارت ها به ایران انجام نشده و در نتیجه کاربران نمی توانند از مزیت های سیم کارت های eSIM در ایران بهره ببرند.
استفاده از سیم کارت های الکترونیکی چه مزیت هایی دارد؟
با وجودی که شاید هنوز کاربران ایرانی نمی توانند از این سیم کارت ها استفاده کنند، اما فناوری سیم کارت های الکترونیکی ایده چندان تازه ای نیست. این سیم کارت ها مزیت های زیادی دارند و در زمینه های متعددی از آنها استفاده می شود. شاید مهم ترین مزیتی که دارند عدم نیاز به خرید یک قطعه الکترونیکی، فعال سازی راحت تر و اندازه کوچک آن است. این تراشه ها به قدری کوچک اند که استفاده از آنها بسیار راحت بوده و می توان روی طیف وسیعی از دستگاه های هوشمند از آن استفاده کرد. این سیم کارت های الکترونیکی بسیار انعطاف پذیرند و کار با آنها بدون هیچ محدودیتی امکان دسترسی به قابلیت های مختلفی را به کاربران می دهد.
کاربران برای تغییر شماره و اپراتور نیازی به تعویض سیم کارت فیزیکی ندارند و تنها با ارسال یک کد می توانند این کار را انجام دهند. سیم کارت esim به دلیل سبکی روی هر دستگاهی نصب می شود و زمانی که از این تراشه ها روی دستگاه ها استفاده شود دیگر نیازی به اسلات سیم کارت نیست و قطعا ظاهر دستگاه های هوشمند نیز بهبود می یابد. اتصال به این سیم کارت ها بسیار سریع است و تنها با اسکن یک کد می توان آن را فعال کرد. این سیم کارت حافظه بالایی نیز دارند. در واقع حافظه آنها نامحدود است. اما شاید در کنار تمام این مزیت ها مهمترین مزیتی که سیم کارت هایeSIM دارند این است که با داشتن آنها در سفرهای خارج از کشور دیگر نیازی به خرید و تعویض سیم کارت نیست و می توان در کشور مقصد تنها با اسکن کردن یک کد از این سیم کارت ها استفاده کرد.
اهمیت سیم کارت های الکترونیک در عصر تکنولوژی
اساس طراحی این سیم کارت های حرفه ای و کاربردی، تناسب و سازگاری آنها با عصر هوشمند سازی است. در عصر تکنولوژی با وجود مواردی مانند اینترنت اشیا داشتن یک eSIM یک ضرورت است. سیم کارت های الکترونیکی بدون هیچ محدودیتی روی تمامی دستگاه ها نصب می شوند و به دلیل انعطاف پذیری و سرعت بالایی که دارند می توان از آنها برای کنترل از راه دور اشیا استفاده کرد. برای مثال در هوشمند سازی خانه ها یک سیم کارت الکترونیکی می تواند کارایی بسیار زیادی داشته باشد. در نظر داشته باشید در صورت بروز هر گونه مشکل در سیم کارت و عدم خوانش آن در موبایل می توانید با کارشناسان تعمیر موبایل پیشه کمک تماس بگیرید.
استفاده از سیم کارت های الکترونیک در کمپانی های بزرگ
با توسعه و محبوبیت بالایی که این سیم کارت ها در سطح جهانی دارند، شرکت های ساخت گوشی های هوشمند بزرگ دنیا به سمت استفاده از این سیم کارت ها در محصولات خود سوق پیدا کرده اند. شرکت اپل یکی از آنهاست که در گوشی های خود سیم کارت های الکترونیکی را نیز تعبیه کرده است. به دنبال آن شرکت های سامسونگ و لنوو نیز در راستای استفاده از این eSIM ها در محصولات خود شروع به طراحی محصولات جدیدشان بر این اساس کرده اند. با این حال کمپانی پیکسل اولین شرکتی در جهان بود که نخستین بار این فناوری را در محصولات خود به کار برد.
معایب سیم کارت های eSIM چیست؟
تا اینجا هر چیزی که گفته شد در خصوص مزیت های این سیم کارت های نسل جدید بود. قطعا کار با این سیم کارت ها بسیار جذاب است. اما آیا این بدان معناست که هیچ ایراد و نقطه ضعفی متوجه این سیم کارت ها نیست؟ با وجود تمام ویژگی های مثبت این سیم ها برخی مشکلات نیز در آنها دیده می شود. اول از همه این که esim را نمی توان روی هر گوشی استفاده کرد و باید حتما گوشی سازگار با این فناوری را در اختیار داشت. البته الان اکثر شرکت ها محصولات جدید خود را بر اساس فناوری ای سیم طراحی می کنند. از طرفی مجهز بودن گوشی به این سیم کارت ها اگر به این معنی باشد که سیم کارت های معمولی آن حذف شوند می تواند در برخی کشورها مشکل ساز شود.
اگر به کشوری سفر کنید که از این سیم کارت ها پشتیبانی نشود یا اگر محصولات کمپانی هایی که تنها به این سیم کارت ها مجهزند وارد این کشورها شود، قطعا کاربران برای استفاده از دستگاه به مشکل برمی خورند. کاربران ایرانی از جمله کسانی هستند که در صورت داشتن یک گوشی که تنها به سیم کارت الکترونیک مجهز است به مشکل برمی خورند. مورد دیگر این است که معمولا گوشی هایی که به سیم کارت های eSIM مجهزند هزینه زیادی نیز دارند. در خصوص گوشی هایی که سیم کارت الکترونیکی دارند نمی توان مشکلات ارتباطی آنها را بررسی کرد و متوجه شد که آیا مشکل از سیم کارت است یا خیر. در نهایت جا به جایی تراشه روی مادربرد خصوصا در صورت بروز مشکلات سخت افزاری کمی دشوار است.